Štábu seriálu Stranger Things, který vypráví o nadpřirozených jevech, se na právě skončeném kalifornském setkání fanoušků popkultury Comic-Con dostalo vřelého přijetí.

Autoři představili podrobnosti i první záběry z očekávané druhé řady. Za tu první seriál získal osmnáct nominací na televizní ceny Emmy.

Stranger Things vypráví o chlapci Willovi, který v 80. letech minulého století zmizel v malém městečku v americkém státě Indiana, a o tajuplné dívce jménem Eleven, jež se ho za pomoci svých nadpřirozených schopností snaží zachránit.

Eleven se nakonec obětuje a Will je zachráněn z chladného, pustého paralelního světa zvaného Upside Down, kde pobývá zlé monstrum jménem Demogorgon.

Letos v říjnu se seriál Stranger Things vrátí s druhou řadou. Odehrávat se bude rok po Willově návratu.

Ze Stranger Things se v nabídce internetové služby Netflix, která nezveřejňuje čísla o sledovanosti, stal fenomén.

Diváky oslovilo zasazení seriálu do 80. let i tajuplná atmosféra a nadpřirozené události v okolí městečka Hawkins.

Kritici vyzdvihovali výkony herců, zejména třináctileté Millie Bobby Brownové, která ztvárnila dívku Eleven. "Bylo to těžké, měla jsem jen málo dialogů. Vše jsem musela zahrát ve výrazech tváře, na což si po nějakém čase, který s postavou strávíte, zvyknete," řekla Brownová na Comic-Conu.

Svoji postavu si prý zamilovala hned po prvních dvou epizodách. "Jediné, co mi nešlo, byl pláč. V životě si připadám velmi šťastná. Potřebuju tak pět minut, abych se připravila na pláč," dodala představitelka Eleven.

Na kalifornském Comic-Conu nyní Netflix promítl trailer z druhé řady, jenž ukazuje, jak Will zápasí s návratem do skutečného života. Celou dobu jej provází noční můry ze světa Upside Down i vidiny monstra, které číhá ve stínech.

Willovi přátelé se po vzoru oblíbeného filmu z 80. let Krotitelé duchů pokusí lapit monstrum, které Willa sužuje. A mezitím dívka Eleven ve světě Upside Down hledá portál, kterým by se vrátila zpět do reality.

Trailer na druhou řadu seriálu Stranger Things je plný odkazů na 80. léta – od videohry Dragon’s Lair přes volební kampaň Ronalda Reagana až po hororově laděnou píseň Thriller od Michaela Jacksona, která video provází.

"Tenhle seriál v podstatě shrnuje mé dětství z 80. let. Snad chybí jen to, aby hrdinové spadli do světa arkádové hry Galaga a museli po sobě střílet s vesmírnými loděmi," podotkl moderátor diskuse na Comic-Conu Patton Oswalt v narážce na známou automatovou střílečku od japonské firmy Namco.

Při debatě na Comic-Conu štáb první otázku nečekaně dostal nikoliv od fanouška, nýbrž od jedné z účinkujících – dvacetileté herečky Shannon Purserové, která hraje diváky oblíbenou, v seriálu však jen krátce vystupující Barb Hollandovou. Za ni získala nominaci na cenu Emmy.

Z Barb se po její nečekané a hrozivé smrti stal internetový fenomén. Na internetu začala kolovat videa, jež postavě skládají poctu, a fanoušci autorům seriálu – donedávna neznámým bratřím Dufferovým – adresovali prosby s hashtagem #JusticeForBarb, tedy "spravedlnost pro Barb".

Na Comic-Conu se herečka Purserová zeptala, zda se její postava ve druhé sezoně vrátí. David Harbour, jenž v seriálu hraje policejního náčelníka Jima Hoppera, zavrtěl hlavou. Dodal ale, že "Barb se dočká spravedlnosti, bude pomstěna".

Jak uvedl server Deadline.com, ve druhé řadě Stranger Things se mihnou nové tváře – patnáctiletá Sadie Sinková bude hrát dívku z Kalifornie nově příchozí do města.

Jedenašedesátiletý Paul Reiser, známý z televizního seriálu Jsem do tebe blázen, byl obsazen do role nového vědce v městečku Hawkins. A dvaadvacetiletý Australan Dacre Montgomery, který účinkoval v letošních Power Rangers, ztvární jakousi zápornou lidskou postavu.

Autoři seriálu, Matt a Ross Dufferovi, na Comic-Conu popsali, jak Stranger Things vymýšleli.

Usilovali prý zhruba o takový dojem, jako kdyby se filmy Stevena Spielberga z 80. let spojily s předlohou autora hororů Stephena Kinga a hudbou Johna Carpentera. "Překvapilo nás, že se toho Netflix ujal. Ani jsme nedoufali, že to někdo kdy natočí," podotkl Ross Duffer.

Časopis Hollywood Reporter poznamenal, že štáb během diskuse o ději druhé řady příliš mnoho neprozradil. Nejobšírněji o své postavě policejního šéfa Hoppera hovořil herec David Harbour. "Zacvičí s ním hrdinský čin, který udělal. Někdo udělá něco statečného a pak zápasí s tím, aby tomu dostál v běžném životě, nebo se potýká se spasitelským komplexem," naznačil.

Také Harbour ale řekl totéž, co po celou dobu diskuse naznačovali i ostatní účinkující: "Druhá řada bude podstatně jiná, avšak stejně uspokojující," poznamenal.