Jakákoli diskuse ani názorová pozice nedává smysl, pokud lidé nevědí, co kapitalismus je. Takže nejprve definice: Kapitalismus je společenský systém, který uznává a chrání individuální práva jednotlivce. Právo na život, majetek a svobodu. Tápete-li v tom, jak tato individuální práva interpretovat, odkazuji vás na např. tuto adresu nebo na řadu textů o kapitalismu a právech na aynrand.cz.  Říkáte, že to je moje definice a vy máte jinou? Tak já vám odpovídám, že definice nejsou arbitrární, protože správné pojmy a definice jsou odvozeny z reality, a fakta diktují, jak tvořit pojmy.

Takže kapitalimus v naší zemi nemáme a nikdy jsme neměli. Není ani v západní Evropě ani Americe. Nejblíže mu byla Amerika kolem poloviny 19. století. Dnešní Amerika i Evropa jsou socialistickými zeměmi a veškeré společenské a ekonomické problémy a neblahé trendy jsou výsledkem socialismu.

Ano, potřebujeme obrodit kapitalismus, protože to je jediný morální společenský systém, který je právě díky své morálnosti také nejproduktivnějším systémem. Obrodit kapitalismus neznamená provádět drobné či zásadnější reformy dnešního systému, tedy socialismu. Obrodit kapitalismus znamená nejprve poznat, co kapitalismus je a proč je morální (na rozdíl od socialismu). A pak uvidíte, co je třeba dělat, abychom se na cestu k tomuto (nikoli nemožnému) ideálu vydali. Není to utopie. Ideál není utopie. Utopie je nemožná fantazie, ideál je možný, dosažitelný a žádoucí (protože morální) cíl.